Styrk din nattesøvn med tryptofan

15 januar 2020
Astrid Pedersen
Styrk din nattesøvn med tryptofan

Du har muligvis hørt om melatonin, og ved derfor at melatonin er kendt som søvn hormonet. Dette skyldes hormonets betydning for den gode nattesøvn – og at melatonin fortrinsvis produceres i kroppen om natten, hvor det er mørkt. Men vidste du, at du kan styrke din naturlige melatonin produktion ved hjælp af tryptofan?

Hvad er tryptofan?

Hvor melatonin er et hormon, altså et signal stof, er tryptofan en amino syre. Aminosyrerne, som naturligt forekommer i tyve varianter, udgør i forskellige konstellationer byggestenene i et protein. Der findes såvel essentielle som ikke essentielle amino syrer. Tryptofan hører til blandt de otte amino syrer, som benævnes essentielle. Dette betyder, at kroppen ikke selv er i stand til at danne tryptofan, som derfor skal tilføres kroppen via kroppen eller et kost tilskud.

Hvordan virker tryptofan?

I det rette forhold kan tryptofan forstærke produktionen af melatonin og serotonin. Som før nævnt er melatonin et stof, som er vigtigt for nattesøvnen og for det optimale søvn mønster. Derfor kan du med fordel styrke produktionen af dette hormon ved hjælp af tryptofan, hvis du ønsker at genskabe din døgnrytme – eksempelvis efter jetlag eller en længere periode med nat arbejde.

Har du tendens til depression og træthed i hverdagen, giver tryptofan den ekstra bonus, at det styrker serotonin produktionen, hvilket kan løfte dit humør og give dig ekstra energi.

Hvor finder jeg tryptofan i min naturlige kost?

Man kan godt købe tryptofan som kunstigt kost tilskud. Men det er stadig best at få tryptofan ind i kroppen ved hjælp af kost, som gennemgår fordøjelsessystemet på naturlig vis. Gode kilder til naturligt forekommende tryptofan er eksempelvis rødt kød, mælke produkter, æg, spinat, bananer, chokolade, bønner og ost samt frø, kerner og nødder.

Hvis du ønsker at vide mere om melatonin og tryptofan, kan du finde yderligere information på melatoninguide.dk

Flere nyheder