Kom ud af pilleafhængigheden med hjælp fra et misbrugscenter

27 december 2020
Astrid Pedersen

Spiser du til daglig medicin som er ordineret af din læge? Så bør du holde øje med dit forbrug. Blot fordi et stof er ordineret på recept og solgt via et apotek er det ikke ensbetydende med at stoffet er ufarligt for dig. Du kan nemlig sagtens risikere at blive afhængig af den stærke medicin.

Hvorfor bliver man afhængig af receptpligtig medicin?

Måske kan det være svært at forestille sig at den medicin som egentlig skal hjælpe én kan gå hen og blive direkte livsfarlig. Men sådan forholder det sig desværre med flere former for læge ordineret medicin. Det drejer sig eksempelvis om det angst dæmpende middel som tilhører medicin typen benzodiazepiner.

Efter blot seks til otte ugers brug af benzodiazepiner, som anvendes i forbindelse med behandling af søvnløshed og panikangst, kan der udvikle sig tolerans. Tolerans er et udtryk for at kroppen har vænnet sig til stoffet og derfor vil kræve mere og mere af det for at opnå den ønskede virkning.

Samtidig er de abstinenser, man som bruger af benzodiazepiner oplever ved fravær af medikamentet, ganske modbydelige. Symptomerne på benzodiazepiner abstinenser tæller blandt andet dagvis med uro, søvnløshed, kvalme og opkastninger, feber lignende tilstande, smerter i kroppen, diarre og hovedpine efterfulgt af depression og i visse tilfælde delirium.

Derfor fastholdes mange patienter i et farligt overforbrug af stoffet, og kræver med tiden mere og mere af det for at holde abstinenserne fra døren. Stoffet vil med tiden nedbryde såvel kroppens funktioner som de kognitive evner og i mange tilfælde føre til personligheds ændring. Er du ramt af et misbrug af benzodiazepiner er det således meget vigtigt at du kommer ud af det. Og på grund af de farlige abstinenser samt risikoen for tilbagefald er det lige så vigtigt at du søger professionel hjælp hertil.

Hos Behandlingscenter Stien finder du dygtige fagpersoner som er specialiserede i misbrugsbehandling – også når det gælder afhængighed af receptpligtig medicin. Læs mere på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder