Er grundskyld om ejendomsskat det samme?

26 november 2020
Camilla Skøtt

Mangt en boligejer bliver forvirret over de to udtryk grundskyld og ejendomsskat, og det skyldes, at der i virkeligheden er et tredje ord, der forvirrer – nemlig ejendomsværdiskat. Spørgsmålet er, hvad forskellen er, og ikke mindst om noget af det dækker over det samme?

For at svare kort og godt på overskriften, så nej – grundskyld og ejendomsskat er ikke det sammen. Men. Grundskyld og ejendomsværdiskat er det samme. Og det er sikkert derfor, du er forvirret.

Grundskyld (og altså ejendomsværdiskat) er en boligskat, du betaler til den kommune, du er bosiddende i, og den beregnes på baggrund af din grunds værdi (deraf navnet). Det har altså ingen betydning, hvad der står af bygninger på matriklen, da selve ejendommen ikke beskattes i denne omgang.

Bygninger beskattes til gengæld under det, der hedder ejendomsværdiskat, men her er det ikke kommunen, du betaler til – det er staten. Denne skat beregnes på baggrund af værdien af både din grund og din ejendom; altså hele molevitten.

Det samlede begreb er “boligskat”

Hvis du er på jagt efter en ejerbolig af den ene eller den anden slags, vil du opleve, at der i salgsopstillingen står en række udgifter under betegnelsen “boligskat” – og den betegnelse dækker over både grundskyld og ejendomsskat. 

Mens ejendomsskatten automatisk trækkes via din skat, vil du modtage en opkrævning fra kommunen på grundskyld – som regel to gange om året. Det kan føles frustrerende, men det er ens for alle, og det er i den grad en udgift, du skal huske at medregne, når du overvejer, hvor meget bolig du har råd til at købe.

For at kunne beregne din boligskat, vurderer Skat værdien af henholdsvis din grund og din ejendom, og der er et nyt system undervejs, der skulle gøre vurderingerne mere retvisende – det har nemlig vist sig, at mange boligejere har betalt for meget i boligskat gennem årerne.

Vil du vide mere – så læs med her: https://husblog.dk/forstaa-din-boligskat/

Flere Nyheder